ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ 1930-1931 – Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΦΥΤΕΙΑ (ΕΠΙΔΗΜΙΑ).

Κατά τα έτη 1930 και 1931 οι φιστικιές της Αίγινας προσβλήθηκαν από ένα μικρό κολεόπτερο (σκαθάρι) που τρυπούσε τα μάτια. Η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη. Η νεαρή βλάστηση καταστρεφόταν και τα δέντρα παρουσίαζαν καχεξία. Οι Αιγινήτες ονόμασαν το νέο εχθρό «τρυπίτη» ή «τυφλίτη».

Ο διάσημος φυτοπαθολόγος Lionello Petri από τη Φλωρεντία στον οποίον έστειλαν δείγματα της ζημιάς αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για το έντομο Acrantus vestitus το οποίο προσβάλλει εξασθενημένα δένδρα.

Ο φυτοπαθολόγος Καθηγητής Γιάννης Σαρεγιάννης επισκέφθηκε την Αίγινα τον Αύγουστο του 1930 και σε σχετικό δημοσίευμά του γράφει ότι οι φιστικιές ήσαν φορτωμένες με καρπό, αλλά δεν έφεραν ούτε ένα φύλλο. Το φύλλωμα είχε πέσει από προσβολή του μύκητα Σεπτόρια. Αυτή ήταν η αιτία της εξασθένησης των δένδρων, τα οποία στη συνέχεια προσβλήθηκαν από τον A. vestitus.

Το έντομο A. vestitus αντιμετωπίζεται χωρίς φυτοφάρμακα. Βασικό μέτρο για την καταπολέμησή του αποτελεί η συλλογή και καύση, καθ’όλο το έτος, των ξερών κλαδιών μέσα στα οποία το έντομο τοποθετεί τα αυγά του. Σήμερα ο «τυφλίτης» είναι εχθρός μικρής σημασίας για τις φιστικιές της Αίγινας.